Čím kypříme v kuchyni

Kypřící prášek je „chemie“, ale na „nadýchání“ některých druhů pečiva se prostě přírodní kvasinky v droždí nejsou vhodné. Chutnalo by to asi divně. Například bábovky, muffiny nebo dorty, ty potřebují „nadzvednout“ a zvláčnit bílým práškem!

tác na bábovku

Hlavní složkou je jedlá soda

Co vlastně v malém pytlíčku najdeme? Obsahuje především jedlou sodu neboli hydrogenuhličitan sodný (E500) a dihydrogendifosforečnan sodný (E450). Pak už jen malá množství mouky či škrobu, která slouží jako plnidla. A to je vše.

muffiny s čokoládou

Těsto nakypří bublinky oxidu uhličitého

Jedlá soda se začne v kyselejším prostředí rozkládat. O potřebnou kyselost v těstě se stará dihydrogendifosforečnan sodný. Při rozkladu sody se uvolňuje oxid uhličitý. Jeho bublinky si těstem razí cestu ven a tím ho kypří. Tento proces pokračuje i při samotném pečení v troubě, když těsto „nabývá“.

 

Difosforečnany a jejich množství

„Chemie“ z difosforečnanu, který občas zkonzumujeme v malém množství prostřednictvím nějakého toho moučníku, nepředstavuje pro nás dle odborníků nějaké významné zdravotní riziko. Ovšem pozor, všeho moc škodí. Výrobci tyto látky přidávají celkem běžně do mnoha potravinářských produktů. Máte v oblibě uzeniny, tavené sýry nebo třeba čokoládové nápoje? Tak tam všude je nalezneme. V malých dávkách celkem nic nehrozí, ovšem když máme tyto potraviny na stole denně, může to již jisté riziko pro naše zdraví být. Vysoké dávky difosforečnanů způsobují v našem organismu to, že není v rovnováze fosfor a vápník. Nastává zvýšené vylučování vápníku z těla. A to je samozřejmě nežádoucí a nebezpečné hlavně pro děti, které ho potřebují pro správný vývoj a růst kostí a zubů!

dort s jahodami

Kypření „bez chemie“

Pokud máme ale obavy i z malého množství chemie v kypřícím prášku, řešení existuje. V receptech, kde kyselost prostředí zajistí něco jiného (například jogurt, podmáslí, citron či ocet), můžeme místo kypřícího prášku s difosforečnanem použít jen stejné množství samotné jedlé sody. U dobrot, jejichž recept nic kyselého neobsahuje, nám může pomoci bio kypřící prášek. V něm kyselost potřebnou pro rozklad sody a uvolňování „kypřících bublinek“ zajišťuje vinný kámen.

Čím kypříme v kuchyni
4.2 (84%)5

Podobné příspěvky